OPPILASHUILUN HUOLTO

 

Säännöllisesti ja hyvin huollettu soitin on perusedellytys soittotaidon kehittymiselle. Vuotavalla tai huonosti säädetyllä huilulla harjoitellessa harrastuksen mielekkyys kärsii. Hyvin huollettu huilu säilyttää myös arvonsa paremmin. Jos huilu jostakin syystä vaurioituu, suuretkin vahingot voidaan korjata, ja yleensä kotivakuutus korvaa korjauskustannukset.

Vuosihuolto, tarkastus ja säätö

Vuosihuolto on oikea toimenpide silloin, kun huilu on noin vuoden vanha tai se on käynyt Huilupisteellä perushuollossa noin kahden vuoden sisällä. Vuosihuollossa oppilashuilu tarkistetaan perusteellisesti sekä koneisto ja tyynyt säädetään toimimaan mahdollisimman hyvin. Vuosihuollossa voidaan lisäksi tehdä tarpeelliseksi katsottuja muita huoltotoimenpiteitä, kuten puhdistamista, yksittäisten tyynyjen, vaimentimien tai korkkien vaihtoja, pieniä lommonoikaisuja, liitosten tiukkaamista jne. Vuosihuolto on tuntiveloitteinen huolto, hinta on alkaen 90 € + tarvikkeet. Vuosihuollossa huilun pitää olla pajalla yleensä 1-2 työpäivää. 

Perushuolto

Perushuolto on nimensäkin mukaisesti tyypillisin huoltotoimenpide huiluille. Oppilashuilun perushuollon huoltoväli riippuu paljon soittomääristä ja soittajasta, mutta tyypillisesti suosittelemme perushuoltoa 1-5 vuoden välein. Ensimmäisen perushuollon yhteydessä osaamme suositella juuri teille sopivaa huoltoväliä. Perushuollossa oppilashuilun koneisto puretaan rungon päältä kokonaan, runko pestään ja kaikki osat koteloa myöten puhdistetaan huolellisesti. Metalliosat  kiillotetaan kevyesti käsin ja koneiston öljyt vaihdetaan pinnattomista osioista. Lopuksi koneisto ja tyynyt säädetään pitämään mahdollisimman kevyellä otteella. Lisätöinä perushuollossa voidaan mm. vaihtaa rikkinäiset tai vaihdon tarpeessa olevat tyynyt, vaimentimet tai muut osat, avata tarvittaessa koneiston pinnoja, tiukata tai korjata liitoksia ja korjata erilaisia vaurioita. Laajan perushuollon jälkeen oppilashuilu on resonanssiltaan ja toimivuudeltaan parempi kuin uutena. Oppilashuilun perushuollon hinta on alkaen 185 € + tarvikkeet ja lisätyöt. Perushuollossa huilun pitää olla pajalla yleensä 2-3 työpäivää. 

Tyynytys

Oppilashuilun tyynytystä voidaan kutsua myös oppilashuilun täyshuolloksi. Jos oppilashuilun tyynyt ovat käyttöikänsä päässä (soittomääristä ja tyynyistä riippuen yleensä 4–10 vuotta), suositellaan oppilashuilulle tyynytystä. Tyynytys sisältää perushuollon toimenpiteiden lisäksi myös pinnojen avaamisen ja kaikkien kuluvien pehemeiden osien (tyynyjen, huopien, vaimentimien ja korkkien) uusimisen. Lisätyönä tyynytyksen yhteydessä voidaan korjata soittimen suuretkin vauriot. Tyynytyksen jälkeen soitin on monilta osin parempi kuin uutena. Tyynytyksen hinta on alkaen 450 € + tarvikkeet. Tyynytyksessä huilun pitää olla pajalla yleensä 7 työpäivää.